PROJEKTNE AKTIVNOSTI

CEKOM projekt sastoji se od 8 projektnih aktivnosti. Brojem sudionika i opsegom, svaka od ovih projektnih aktivnosti je projekt za sebe. Svaka projektna aktivnost rezultirala je konačnom isporukom odnosno projektnim rezultatom. Osim toga, u okviru svake od projektnih aktivnosti proveden je čitav niz istraživanja i analiza, kako u Republici Hrvatskoj tako u EU odnosno u svijetu.

PA1 - Internet of Things (IoT) za Smart Agri

Cilj i rezultata ove aktivnosti je pokazati i ostvariti jeftin i otvoren (sa softverske i s hardverske strane) IoT dokaz koncepta temeljenog na WSN -u (Wireless Sensor Network) koji će služiti u praćenju okoliša i pametnoj poljoprivredi, jer se svijet suočava sa značajnim izazovima u pogledu sigurnosti hrane, nestašice vode, sve veće potražnje stanovništva i resursa. Poseban fokus posvećen je poljoprivredi, uzimajući u obzir specifičan aspekt navodnjavanja kao slučaj uporabe. Putem Open Data Management System (ODMS) prikupljaju se podaci iz javno dostupnih izvora radi distribucije zainteresiranim korisnicima FIWARE platformom i Context Brokerom.

l

PA2 - Platforma za podršku odlučivanju D4A

Svi dionici u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane susreću se s cijelim nizom izazova i nepredvidivih situacija koje se prije njih nikome nisu dogodile. U kratkom vremenu, temeljem raspoloživih informacija, moraju donijeti odluke koje su često vrlo dalekosežne. Razvili smo platformu na kojoj se takvi dionici povezuju s virtualnom mrežom stručnjaka koji, primjenom različitih modela odlučivanja donose znanstveno utemeljene odluke. Ujedno, svi drugi članovi ekosustava mogu, primjenom tzv. koncepta otvorenih i društvenih inovacija predlagati rješenja koja ulaze u ukupni skup znanja te će ih moći koristiti i drugi korisnici kada im zatrebaju.

PA3 - Platforma za distribuciju hrane

Na jednom mjestu povezujemo ponuditelje i konzumente hrane, pružajući im mogućnost ocijene proizvoda, preporuka, kombiniranja različitih proizvoda u pakete te bilježenje recepata za korištenje proizvoda na različite načine.  Prijavite se kao korisnik ili ponuditelj. Povežite se s drugim ponuditeljima i dajte svoj prijedlog novih tipova inovativnih proizvoda ili jednostavno novog načina korištenja vašeg proizvoda.

PA4 - Platforma za razvoj ekosustava Food & Rural

Polazno mjesto za svakog postojećeg ili potencijalnog člana našeg ekosustava je ovaj portal sa svim informacijama o projektu, vrijednostima koje pojedini tipovi korisnika mogu ostvariti, ciljevima projekta i njegovih projektnih aktivnosti s poveznicama na sve druge dijelove projekta. Na taj način CEKOM Food & Rural čini jedinstvenu cjelinu različitih tipova usluga za sve tipove dionika.

PA5 - Big Data: velike količine podataka za sigurnost hrane

Poljoprivreda je jedno od područja s najvećom količinom različitih vrsta podataka, od prostornih, satelitskih, kartografskih, preko hidrometerooloških, prometnih, financijskih, administrativnih i drugih. Povezivanjem svih tih podataka i primjenom metoda umjetne inteligencije i strojnog učenja možemo doći do nevjerojantih zaključaka i spoznaja.

PA6 - Baza znanja - Smart Food

Svi  rezultati naših trogodišnjih istraživanja i analiza pohranjeni su u bazu znanja. Klasificirani po 24 klasifikacije i pretraživi po cijelom tekstu (“full text search”), ovi su dokumenti vrlo korisni ako želite detaljnije informacije o pojedinim temama kao što su Internet Stvari, Precizna poljoprivreda, Smart Farms, Big Data, satelitske snimke zemljišta, dronovi i roboti u poljoprivredi, umjetna inteligencija i strojno učenje, procjena rizika od bolesti životinja, Body Condition Scoring, ruralni i zdravstveni turizam i brojni drugi. Pogledajte sadržaj baze znanja koristeći korisničko ime “cekom_user” i istu lozinku. Za napredne funkcionalnosti registrirajte se. 

PA7 - Pametna farma (Smart Farm)

Razvili smo opremu i aplikacije za 2D snimanje krava s primjenom umjetne inteligencije i strojnog učenja ksko bismo modernizirrali metodu ocjenjivanja tjelesne kondicije. Uz pomoć stručnjaka iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu HAPIH testirali smo razvijenu opremu na terenu i dobili vrlo kvalitetne rezultate. Svoja istraživanja predstavili smo na nekoliko stručnih konferencija. Razvijen je model za procjenu rizika od bolesti životinja uz primjenu umjetne inteligencije. 

PA8 - Zdravstveni i ruralni turizam

Jedan od najvećih potencijala plasmana kvalitetnih prehrambenih proizvoda je kroz zdravstveni i ruralni turizam. Naš portal ZdravoiPrirodno.hr ima za cilj povezati sve ponuditelje u ovom području i na taj način postići veliki broj ciljeva: povećati kvalitetu ponude za zahtjevnu i platežno sposobnu klijentelu, produljiti sezonu na cijelu godinu, stvoriti čitav niz novih tipova inovativnih proizvoda povezujući i spajajući pružatelje smeštajnih, zdravstvenih, gastronomskih i drugih usluga.

PROJEKT JE SUFINANCIRALA EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ