Pojmovnik – kontinuirano dopunjujemo sadržaj te Vas molimo da nam javite ukoliko želite da se neki pojam doda ili niste suglasni s nekim objašnjenjem. 

Pojmovnik

All | A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Z
There are currently 5 names in this directory beginning with the letter B.
Benchmark
Postupak kojim se shema sigurnosti hrane i sheme vezane uz sigurnost hrane uspoređuju s GFSI dokumentom za određivanje jednakosti

Benchmark voditelj
Osoba, koju imenuje GFSI, koji je dodijeljen za upravljanje procesom usporedbe za određenu aplikaciju sheme. Osoba mora imati sveukupnu odgovornost za aktivnosti benchmarkinga za određenu shemu primjene

Biološke opasnosti
Organizmi koji mogu uzrokovati nastanak štetnih učinaka, odnosno bolesti. U njih se ubrajaju bakterije, virusi, paraziti, plijesni, kvasci, protozoe i dr.

Bolest podrijetlom iz hrane
Bolest zarazne ili toksične prirode uzrokovana konzumacijom hrane ili vode

BRC - British Retail Consortium
Udruženje britanskih trgovaca na malo. Motiv udruživanja bila je potreba da tvrtke uključene u intenzivan lanac opskrbe moraju potpuno poznavati i razumjeti proizvode koje proizvode i distribuiraju te imati razvijen sustav koji će prepoznati i kontrolirati opasnosti za sigurnost hrane. Tako udruženi, 1998. godine razvili su tehničku normu (tzv. Global Standard for Food) kako bi pomogli trgovcima na malo da ispune svoje zakonske obveze glede sigurnosti i kvalitete svojih (maloprodajnih) robnih marki, pružajući tako zajedničku osnovu za zaštitu potrošača.